NOVOSTI

„LYRE“ - pehar online muzičkog takmičenja „Accordeus“, autora Armina Ćosića

ORFEJ PR team

30. 4. 2022.

Pehar online muzičkog takmičenja „Accordeus“, a koji se održava u okviru festivala klasične muzike „Orfej“, je inspirisan samim naslovima festivala „Orfej“ i takmičenja „Accordeus“. Orfej je glavni antički pjesnik i muzičar, izumitelj i usavršavatelj instrumenta lire. U skladu s tim, dobitnik pehara, odnosno apsolutni pobjednik takmičenja „Accordeus“ je neko ko izvanredno izvodi tonske sadržaje, neko ko je „čuvar akorda i melodija“ te time i „zaštitnik muzike“. Autor pehara online muzičkog takmičenja „Accordeus“ je Armin Ćosić.

Armin Ćosić je dizajner i umjetnik sa profesionalnim iskustvom u modnom dizajnu, dizajnu kostimografije i scenografije za film, teatar, pozorište, muzičke i reklamne spotove i kampanju, te performansu, instalaciji i vizuelnim umjetnostima. U svom radu obično odvaja male komade recikliranih materijala s ciljem ponovnog „spajanja sa srećom“. Njegovi radovi su prezentirani na više izložbi i festivala u BiH i inostranstvu te u domaćim i stranim medijima.

Dizajn ovog pehara se temelji na osjećaju ponosa kojeg bi apsolutni pobjednik takmičenja trebao da ima kao „zaštitnik muzike“. Tokom cjelokupnog procesa dizajna, mašta je bila usmjerena na sliku konačnog trenutka proglašenja pobjednika takmičenja kada pobjednik stupa na scenu, uzima pehar u ruke i ponosno podiže liru uvis.

„Koncept dizajna ovog pehara temelji se na riječima „izvesti čaroliju“ i ima za cilj očarati publiku, tj. kreirati jedinstven momenat čarolije unutar čvrste forme pehara. Ta dizajnerska čarolija je povezana sa čarolijom pojava u prirodi, tačnije vodi, baš kao što je Orfej svojom glazbom uspijevao zaustaviti rijeke u toku, pomjeriti drveće i kamenje s njihovih mjesta ili očarati divlje zvijeri. Povezujući pojavu efekta interferencije talasa na vodi sa pojavom interferencije talasa u zvuku (muzici), te inspirisan partikulama glasa i raspršenosti čestice Higgsovog bozona, pehar je oblikovan kao instrument lire sa efektom interferencije cjelokupnog oblika, kao da ju je određena sila iz jednog ugla pokrenula da proizvodi nebrojeno mnogo čarobnih nota i zvukova, baš kao kada bacimo kamenčić u vodu, a na površini vode se, pod utjecajem te sile, pojavi interferencija talasa. Time je ukupna slika pehara kreirana kao lira koja izvodi čaroliju, odnosno kroz koju prolazi čarolija (muzika).“ – rekao je Armin.

Unikatna struktura pehara u obliku lire izrađena je iz više od 200 štapića prozirnog pleksiglasa koji su isječeni iz jedne ploče pleksiglasa primjenom metode laserskog rezanja prema prethodno definisanom tehničkom crtežu. Štapići kvadratnog profila 4x4mm, različitih dužina (visina), ručno su spajani posebnim ljepilom, sa ogromnom preciznošću i posvećenošću u procesu lijepljenja. Svaki štapić je prvobitno sterilisan, a potom pozicioniran unutar forme pehara u skladu sa tehničkim crtežom.

„Dok sam izvodio finalnu formu pehara za takmičenje, u tom dizajnerskom procesu osjećao sam se doista kao da izvodim čaroliju. Sretan što će ovogodišnji pehar krasiti policu apsolutnog pobjednika takmičenja i podsjećati ga na momenat čarolije koju je u jednom trenutku izveo i time odnio pobjedu, radujem se varijacijama dizajna pehara za sljedeća izdanja festivala, s obzirom na to da je par jednako čarobnih koncepata ostalo da spava u čarobnoj ladici mog radnog stola.“ – zaključuje Armin.